Każda sztuka kulinarna znamionuje się osobistymi obyczajami, obrządkami i czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa oraz prosta. Większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (jakie są nadzwyczaj doceniane na całym świecie), schaboszczakom, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za lokalne, przede wszystkim z powodu podawania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz koneserów kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone w większości wypadków z Polską. Można dostać je w szczególnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bardzo dobrze smak szablonowych pierogów ruskich czy również żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W końcu to wyłącznie jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, reprezentatywnych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skupmy się niemniej jednak na nowo na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły i składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak w zasadzie niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film