Smaczna włoska restauracja
Chcesz smacznie zjeść? Pośród licznych wariantów, które daje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to różnorodność smaków, kolorów i spora porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie smaki
Naszym rodakom restauracja włoska, łączy się głównie z pizzą i makaronem i czasem z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Podstawowe potrawy włoskie
Makarony to baza włoskiej kuchni. Włosi przygotowują makarony w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wymyśleć produkty których nie da się dołączyć do tej potrawy. italian food Krakow Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy dziczyzna i przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony nie są w stanie się przejeść.
Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również canelloni, tortellini, piada i liczne desery – takich jak tiramisu czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie spróbować wina czy pełnych aromatu serów- ricotty, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film