Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją popijać?
Historia kawy rozpoczyna się pewno w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i używali owoce kawowca. Mimo to w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, inaczej pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele dusili owoce kawowca oraz wzburzali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano celowo w konkretnych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Wiele wieków następnie, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w globie, a więc jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się wobec tego raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności oraz przechodząc przeróżne modyfikacje, by zdobyć rozmaite postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Dzisiaj większość spożywanych artykułów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda obszernego trudu. mała czarna czyli espresso Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezmiernie sporadyczne przypadki. Toteż także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a też dobrego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film